A ház története:

A lakóházat 1930-ban dédszüleink építették. Lakói ők és leszármazottaik voltak.
Az épület eredetileg 3 helységből állt. Az udvar felől a konyhába léphetünk, jobbra az első szobába jutunk, melynek főhomlokzatán lévő ablakai az utcára néznek. Az épület hátsó részében került kialakításra az istálló.

A kb. fél méter vastag falszerkezet kőből épült, saras tapasztással. A tornác a ház udvari homlokzatát teljes hosszában végig kíséri. Az oromfalat és a tornác felőli oldalfalat fehérre meszelték. Az utcára néző oromfalon a 2 ablak között olvasható a ház építési dátuma.
A tető, az utcai fronton kontyolt kialakítású, a túlsó végén nyeregtető, ott került kialakításra a padlásfeljáró.
Nagyszülői házunknak igazán különleges hangulata van, melyet tovább fokoz a gerendás födém látványa. A nagyszoba és a konyha mestergerendás kialakítású.

A házban, utoljára nagyszüleink laktak ezután évtizedekig üresen állt az épület. Szerettük volna megőrizni a családi értékeket, ezért is vágtunk bele a felújításába, másrészt a faluban nagy hangsúlyt fektetnek az elhagyatott épületek megújítására, így tiszta, rendezett az összkép fogadja az ide látogatókat.

Az 1930-ban falusi környezetben épült lakóház a helyi hagyományokat őrző népi építészeti arculatú és sajátos megjelenésű örökségi elemeket tartalmazza, melynek köszönhetően 2018-ban helyi védelem alá került.

Fontos megemlíteni, az utcáról a ház teljes hosszában látható és kiemelten fontos, hogy mind állagában, mind pedig korabeli stílusában illeszkedjen a helyi népi építési utcaképhez, ezzel is hangsúlyozva a falu építészeti egységét. Helyi népi értéke az utcafronti homlokzat motívumai, rajta az építés évszámmal, míg a bejárati oldalon helyi építészeti jellegzetesség a hosszú tornác és a felette kinyúló tető.

A házikót 2021-ben az eredeti stílusjegyek megőrzése mellett újítottunk fel.

Megosztás